Kultur och nöje på landsbygden http://www.teateridalarna.nu En sida om kultur utanför storstäderna Thu, 29 Sep 2011 08:42:25 +0000 en hourly 1 ?v=3.1 Sambon jobbar för mycket sambon-jobbar-for-mycket/ sambon-jobbar-for-mycket/#comments Thu, 29 Sep 2011 08:42:25 +0000 Stefan W ?p=59 Min sambo har ju alltid varit intresserad av mode och design, men jag måste nog säga att hennes intresse nu gått lite över styr. Hon har ju sedan en tid tillbaka konsultat åt en av de lokala teatrarna här i Dalarna där hon syr scenkläder och liknande till kommande föreställningar. Det har ju varit ett ganska så bra extraknäck för henne, speciellt eftersom hon tycker det är så roligt att sy också. Men nu när den här hobbyn börjar ta från hennes tid på det andra arbetet är det dags att skära ner lite. Tydligen är det så att teaterns andra sömmerska har slutat vilket lett till att sambon fått så mycket jobb att det blivit ohanterrligt för henne.

Igår satt hon till exempel upp och sydde kläder ändå till klockan 2 på natten bara för att hon hade en deadline dagen därpå. Det är inte helt OK när man sedan försover sig till ditt ordinarie jobb för att man jobbat för mycket på ett extrajobb.

Jag har sagt till henne att dra ner lite på sömnaden men vi får väl se hur mycket hon lyssnar på mig.

]]>
sambon-jobbar-for-mycket/feed/ 0
Simborgarmysteriet – en underbar barnbok simborgarmysteriet-en-underbar-barnbok/ simborgarmysteriet-en-underbar-barnbok/#comments Mon, 19 Sep 2011 11:07:37 +0000 Stefan W ?p=36 Förutom teater här i Dalarna så är det ju så att folk har ett väldigt intresse av att läsa. Skönlitteraturen har alltid haft en stor plats i hjärtat på dalmasarna. Själv ingår jag i en läscirkel där vi, ett par lästokiga människor möts en gång i månaden för att diskutera böcker vi läst den senaste tiden. Senast var det Simborgarmysteriet som har lästs. Alla som går i gruppen har barn så då passar det bra att recensera barnböcker också. Simborgarmysteriet var en underbar bok som handla om Lassemaja på banan och kallas ett “fartfyllt mysterium med slapstickinslag”.

Utan att berätta hur boken slutar så kan jag säga att det nog inte finns ett par som kan vara missnöjd med denna bok. Det var något som vi alla kom överens om. Detta är helt klart en av de bästa barnböckerna som släppts i år.

Alla gillar väl Lasse Maja? Det gjorde i alla fall vi i bokcirkeln.

]]>
simborgarmysteriet-en-underbar-barnbok/feed/ 0
Här finns inte jobben har-finns-inte-jobben/ har-finns-inte-jobben/#comments Mon, 12 Sep 2011 13:51:56 +0000 Stefan W ?p=32 Något som är ganska intressant här på landsbygden är att det är väldigt många i min umgängeskrets som just nu söker jobb inom just kulturen. Det är väldigt mycket musiker i området och de flesta är faktiskt väldigt duktiga. Vi har ju flera exempel på riktigt framgångsrika rockband från bland annat Falun och Mora, men det är faktiskt inte bara rocken som står i fokus. Många har på senare tid faktiskt försökt att söka jobb inom skådespeleri och film produktion. Det är ju tyvärr inte så lätt här på landsbygden eftersom teatrarna lyser med sin frånvaro. Teaterbesökarna likaså. Det har liksom aldrig blivit riktigt trendigt att gå på teater här i dalarna, ändå är det många som söker dessa jobb.

Det är ju i och för sig inte så konstigt att utflyttningen är stor här i kommunerna. Jobben som folk vill ha finns ju inte här. Man är inte så sugen på¨att jobba i skogen eller inom vården längre. Folk vill ha high-tech jobb eller jobb som musiker och liknande, och det är ju inte riktigt optimalt att bo här om man vill göra karriär inom något IT-företag.

]]>
har-finns-inte-jobben/feed/ 0
Knallrosa kjolar Eller? knallrosa-kjolar-eller/ knallrosa-kjolar-eller/#comments Mon, 22 Aug 2011 14:02:59 +0000 Stefan W ?p=29 Vet inte om ni har tänkt på det, men om man kollar på en intervju eller liknande där man pratar med någon riktigt inbiten teaterskådespelare så är de klädda på ett speciellt sätt. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det men det är nåt som inte är som alla andras klädsel. Om det beror på att de är mer modeintresserade eller inte vet jag inte men det är något som skiljer dem åt. Ofta är det secon hand kläder i lite halvkonstiga blandningar. Det verkar som om de ofta försöker starta nåt nytt mode. Senast i går såg jag ett gäng väldigt kända skådespelare klädda i knallrosa kjolar. Det såg ju nästan lite roligt ut men ju längre man tittar på det desto mer passar det faktiskt, så det är ju inte konstigt att det ofta är just skådespelare som startar nya trender bland ungdomarna.

Själv skulle man ju aldrig bära något liknande men när jag ser dessa människor så tänker jag genast på en person som alltid klär sig roligt och eget, nämligen Peter Siepen.

]]>
knallrosa-kjolar-eller/feed/ 0
Lediga jobb inom kultur lediga-jobb-inom-kultur/ lediga-jobb-inom-kultur/#comments Fri, 19 Aug 2011 07:18:03 +0000 Stefan W ?p=23 Neråt på börsen, dåligt för lediga jobb?Det har väl inte undgått någon att böresrna har rasat över hela världen, torsdagen den 18 augusti 2011 kommer att gå till historien som en av de topp-10 värsta börsdagarna. Frågan är hur detta komemr att påverka antalet lediga jobb inom kultur. De direkta effekterna kommer att dröja ett tag, men enligt Paul Krugman – nobellpristagare i ekonomi 2008 kan det dröja upp till 10 år innan Eurozonen har rett ut sina problem. Så nu gäller det för politikerna att fatta rätt beslut i ett antal frågor som rör allt från ekonomi till vård för att minimera skadeverkningarna av krisen. Det skulle också vara på sin plats för politiker att förstå vilken viktig funktion kulturen har för samhället i stort.

]]>
lediga-jobb-inom-kultur/feed/ 0
Tröttsam men bra pjäs trottsam-men-bra-pjas/ trottsam-men-bra-pjas/#comments Tue, 16 Aug 2011 13:35:07 +0000 Stefan W ?p=20 I helgen var vi hela familjen på en helt underbar teaterföreställning. Det var en jättebra familjepjäs som passade precis hela familjen. Tillräckligt lätt humor så att barnen förstod allt samtidigt som vi vuxna hade väldigt väldigt roligt åt denna humor.

Det var dock en pjäs som var närmare 4 timmar lång och mitt i pjäsen var det en paus som var alldeles för kort. Dessutom blev man ju så väldigt kaffesugen under pausen. Hade redan innan pjäsen börjat sett att det stod en kaffemaskin i hörnet vid ingången men denna var det så lång kö till i pausen att vi inte hann dricka något kaffe tyvärr.

De resterande två timmarna satt vi rätt trötta. Det hade verkligen varit perfekt med en kopp kaffe i pausen. Detta är nåt som de måste förbättra till nästa pjäs om de vill att vi ska komma tillbaka i alla fall. Det var dock i övrigt en mycket trevlig kväll och det var roligt att äntligen få göra nåt med hela familjen samtidigt. Det är inte så ofta vi åker i väg och gör såna här saker, men det ska det bli ändring på nu.

]]>
trottsam-men-bra-pjas/feed/ 0
Dataspel och TV tittande istället för kultur dataspel-och-tv-tittande-istallet-for-kultur/ dataspel-och-tv-tittande-istallet-for-kultur/#comments Wed, 03 Aug 2011 07:59:30 +0000 Stefan W ?p=15 Som jag skrev om i inlägget nedan är det verkligen ont om saker att göra på de flesta landsbygder. Detta är ofta ett problem som kommunerna är väl medvetna om, problemet är bara att det oftast inte finns några pengar att göra något åt det. Vad gör då ungdomar och andra uttråkade människor istället för att spendera sin tid på kommunalt finansierade nöjen?

Det finns flera alternativ på saker man kan göra, men många väljer istället att sitta hemma och spela dataspel, titta på TV eller bara tar det lugnt. Det är ju tråkigt att det ska vara så men samtidigt tror jag att det är många, speciellt ungdomar som trivs rätt bra med att bara sitta hemma och spela tv spel. Är det dessutom dåligt väder ute som det är just nu i stora delar av Sverige så gör det ju inte saken värre. Man undrar ju vilka spel det är som gäller nu för tiden. När man var liten själv så var det ju Pac Man och annat som man spelade, Det verkar vara betydligt mycket mer våld nu för tiden.

]]>
dataspel-och-tv-tittande-istallet-for-kultur/feed/ 0
Mer upplevelser för ungdomar mer-upplevelser-for-ungdomar/ mer-upplevelser-for-ungdomar/#comments Tue, 02 Aug 2011 07:17:53 +0000 Stefan W ?p=8 Här uppe i dalarna är det ibland (läs: oftast) rätt tråkigt. Jag säger inte att jag inte gillar regionen men ibland är det väldigt långtråkigt och man önskar ju att kommunerna hade satsat mer på att invånarna ska få saker att göra. Jag tänker då framför allt på ungdomarna som knappt har en enda ungdomsgård att gå till. Nu får man ju nästan helt förlita sig på att man kan få pengar av familjen för att betala för sina nöjen. Oftast rör det sig om upplevelser av olika slag. Man kan till exempel göra nåt som kallas Zorbing när man står i en stor ballong och rullas ner för en backe. Det är ju i och för sig väldigt roligt men det kan man ju inte göra varje helg. Ungdomarna behöver ordentliga nöjen som inte kostar några pengar.

Frågan är ju bara vem som ska betala för detta, är det kommunen eller som idag, ungdomarna själva? Självklart tycker jag att kommunen bör stå för i alla fall en ungdomsgård som erbjuder några former av nöjen men jag tycker också att det saknas fotbollsplaner och liknande.

]]>
mer-upplevelser-for-ungdomar/feed/ 0
Kulturen på landsbygden hello-world-2/ hello-world-2/#comments Mon, 01 Aug 2011 13:11:53 +0000 Stefan W ?p=1 Tyvärr är det ju så att landsbygden är på väg att dö ut i Sverige Att det finns ett aktivt kulturliv i småstäder och byar är viktigt för befolkningen och gör att många väljer att stanna kvar på landet. Det är detta som det kommer att skriva om här på bloggen.

]]>
hello-world-2/feed/ 2